Science meets Parliament
14 februari, 2023

Science meets Parliament gaat van start met 23 koppels

Het koppelingsschema Science meets Parliament, een initiatief van de Jonge Academie, gaat in editie 2023 van start met 23 koppels politici en wetenschappers.

De Jonge Academie wil bouwen aan wederzijds begrip en vertrouwen tussen wetenschap en politiek. Daarom lanceerden we einde januari 2023 een oproep om deel te nemen aan het uitwisselingsprogramma “Science meets Parliament”.

Er werd met veel enthousiasme op gereageerd, zowel uit wetenschappelijke als uit politieke hoek.  We zijn dan ook blij om het resultaat van de selectie nu te kunnen delen. De volledige lijst met deelnemers voor deze editie kan worden geraadpleegd op de website van Science meets Parliament.

Het “pairing scheme” van het Science-meets-Parliament-programma koppelt ongeveer 20 parlementsleden een-op-een aan onderzoekers uit Vlaamse universiteiten en onderzoeksinstellingen. Na een eerste editie in 2020 en daarna een Covid-pauze, werd besloten om een nieuwe editie te organiseren.

Hoe werkt het?

Gedurende één dag in het voorjaar van 2023 wordt de wetenschapper ondergedompeld in de politieke wereld door een dagje mee te lopen met de parlementsleden tijdens hun werk. Vervolgens brengt het parlementslid een bezoek aan de universiteit/het labo/de onderzoeksgroep van een wetenschapper. Twee dagen van interactie om nieuwe bruggen te bouwen! Het is een unieke kans voor wetenschappers om de politieke wereld wat beter te leren kennen en voor parlementsleden om een netwerk uit te bouwen van wetenschappers die een blik achter de schermen van het wetenschappelijke proces kunnen geven.

Deze editie werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Science meets Regions-programma #EUsci4Regio van het Joint Research Centre van de Europese Commissie.

Science meets Regions steunt Science meets Parliament