Science for Policy

Goed beleid steunt op gegevens, inzichten (uit onderzoek) en verkenning van de toekomst. Beleidsmaatregelen die op basis van feiten en prognoses zijn opgesteld, hebben meer kans om doeltreffend te zijn en hun doelen te bereiken. Door de beschikbare gegevens te analyseren, onderzoekers te raadplegen en mogelijke toekomstscenario's te overwegen, maken beleidsmakers weloverwogen keuzes die zijn gebaseerd op onze kennis over de realiteit in plaats van op speculaties of persoonlijke vooroordelen. Dit geldt zowel voor het beleid van overheden, maar ook van universiteiten en andere organisaties.

Naast haar vele initiatieven om te wegen op wetenschapsbeleid (policy-for-science) zet de Jonge Academie sinds 2019 in op Science-for-Policy. Niet door zelf expertrapporten te publiceren, maar systemisch na te denken over het overbruggen van de spraakverwarring tussen onderzoekers en politici, en manieren om het overheidsbeleid in Vlaanderen en Europa meer evidence-based te maken.

In 2019-2020 startte het pairing scheme Science Meets Parliament, dat jaarlijks een twintigtal parlementsleden en evenveel wetenschappers met elkaar "matcht" in koppels, die elkaar gedurende minstens één dag schaduwen in elkaars werk.

In 2023 werkte de Jonge Academie samen met het team Strategische Inzichten en Analyse van het departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid (DKBUZA). Het doel van deze samenwerking was het versterken van een wetenschappelijke onderbouwing en dialoog over de Vlaamse overheid als kennisoverheid, met dialoog als uitgangspunt (“strategic foresight as dialogue”).
Dit gebeurde door:

  • Dialoogsessies met de Vlaamse overheid + policy briefs [details aanvullen]
  • Een netwerkdag met Vlaamse ambtenaren [details aanvullen]
  • Analyse van de Vlaamse onderzoeks- en evaluatieagenda op basis van de Beleids- en Begrotingstoelichtingen voor het jaar 2024 [details aanvullen]
  • Co-regie van de LinkedIn-community Kennisnetwerk Beleidsonderzoek Vlaamse Overheid